ARTIKEL

ROMEO + JULIET
#005, oktober/november 2002, side 76-80

En gruppe af ligesindede
Det kræver både hårdt arbejde og en masse engagement at være en del af en gruppe. Men er du typen, der besidder både teamspirit og lysten til at promovere ikke kun dig selv, men en hel gruppe, så sidder du lunt i svinget som medlem af design- og arkitektgruppen Nonproduction. - Du skal bare vide, at bliver du for succesfuld, så er det ud af vagten!

Nej, det har overhovedet intet med janteloven at gøre. - Du må hjertens gerne blive succesfuld for "så drypper det nok på degnen senere", som man siger. Men begynder du at kunne leve af dit design, må du vige pladsen for et nyt håbefuldt talent, der har brug for den hjælp, støtte og tryghed, som kun en gruppe ligesindede kan give. - Denne filosofi er ganske enkelt den bærende konstruktion i hele Nonproductions ideologi.

Gruppen har lige haft indvielse af deres nye tegnestue, som ligger midt i København. Det er det første rigtige samlingssted, gruppen har haft, og det var også her Romeo + Juliet mødte to af gruppens medlemmer. Selvfølgelig ligger den på allerøverste etage i en gammel bygning uden elevator! Men da trapperne endelig var besejret, kom svaret på, hvorfor i alverden man lægger en tegnestue på 120'ende etage.

Rummet er ganske enkelt skønt, med frilagte bjælker og et lysindfald, der kan gøre enhver maler misundelig. Midt i rummet står seks kæmpe borde, hvor man rigtig kan brede sig med tegninger og modeller. På grund af økonomiske årsager er det kun fire af gruppens syv medlemmer, der har råd til den ekstra husleje, så de resterende to borde er lejet ud til to andre arkitekter, der ikke er medlem af Nonproduction.

Velkomstkomiteen bestod af Michael Poulsen, en af grundlæggerne af Nonproduction, der iøvrigt lige har modtaget en pris i BO BEDRE's talentkonkurrence for unge designere for hans gyngetaburet Vipp'r, og Christiane Thomsen, der er det seneste skud på stammen. Snakken gik på design, forventninger, håb og vilje.

Netværket bag Nonproduction blev dannet i forbindelse med en udstilling i København i 2001 og består af nyuddannede professionelle arkitekter og designere.

Ikke kun yder gruppen støtte og hjælp til medlemmerne. Medlemmerne kan også bidrage med en masse til gruppen: Nytænkning, inspiration og kontakter til designverdenen er vigtige faktorer for enhver, der prøver at være designer i en verden, der har alt. - Gange ti.

Men hvad kræver det egentlig at blive inddraget i de trygge rammer af gruppen Nonproduction?

"Man skal igennem en prøve", startede Christiane. Fedt, tænkte jeg og for mit indre øje så jeg et billede af en mand med tænderne bidt sammen af smerte, på vej over to meter glødende kul, og en anden med angsten malet i ansigtet på vej til at springe bungyjump fra en helikopter i bevægelse... "Nej en prøve er måske ikke helt det rigtige ordvalg", retter Christiane, "det er mere om personen har den rette indstilling, der er afgørende for, om han eller hun kan blive en del af vores fællesskab." (Øv ingen saftige historier alligevel!)

"Ideen med Nonproduction", siger Michael Poulsen, "er at skabe en bevægelig gruppe af unge designere, der repræsenterer de nyeste input i dansk design, og derfor er det væsentligt med en udskiftning. - Denne udskiftning kommer naturligt, hvis et medlem falder fra eler får sat sine designs i stabil produktion."

"Vi har haft medlemmer, der er faldet fra", fortsætter Michael, "fordi vi forventer et stort engagement af alle. Det kan godt være svært, hvis man har et fast job ved siden af og måske en familie, at få tid til at være 110% med i arbejdet omkring Nonproduction. - Men lige meget hvordan man end drejer det, så er det engagementet som driver gruppen".

"Vi kan tilbyde medlemmerne et springbræt til at komme videre. Bliver ét medlem gjort synliigt, er det med til at sætte fokus på hele gruppen. - Ét medlems succes kan altså løfte hele gruppen, og vi sparker naturligvis ikke nogen ud, blot fordi han eller hun har fået priduceret en lampe eller en reol. Det er først når ens designs er sat i stabil produktion, at denne person kan åbne op for et nyt medlem, ved at forlade gruppen for at stå på egne ben".

Sådan ser Nonproduction ud lige Nu:

Rikke Rützou Arnved, arkitekt MAA, uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole. Designområde: møbeldesign og indretning.
rikke@nonproduction.dk
tel. +45 32549971 mobil. +45 26144235

Hans Ploug, arkitekt MAA, uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole, institut for design. Designområde: indretning, scenografi og møbeldesign.
hans@nonproduction.dk
tel. +45 35 396 397 mobil. +45 40543004

Ulrik Nordentoft, industriel designer MDD, uddannet fra Danmarks Designskole, linien for industriel design. Designområde: produkt-, udstillings- og møbeldesign.
ulrik@nonproduction.dk
tel. +45 33246085 mobil. +45 26130343

Anders Rugaard, arkitekt MAA, uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole, institur for design. Designområde: arkitektur, møbel og belysning.
anders@nonproduction.dk
tel. +45 35343102 mobil. +45 26213102

Michael Poulsen, arkitekt MAA, uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole. Designområde: primært industriel design, indretning og møbeldesign.
michael@nonproduction.dk
tel. +45 35 377 222 mobil. +45 40786168

Christiane Thomsen, arkitekt MAA, uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole. Designområde: møbeldesign og indretning.
christiane@nonproduction.dk
tel. +45 33154596 mobil. +45 26805596

Yuko Mukai, arkitekt MAA, uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole. Designområde: møbeldesign og indretning.
yuko@nonproduction.dk
mobil. +45 28136928

www.nonproduction.dk